INTIM in imagini

Despre RASNOV
 Numele antic al Rasnovului este ,,Komidava". ,,Polis"-ul (orasul) din Dacia fiind amintit cu acest nume de marele geograf Ptolemeu din Alexandria Egiptului. Latinizat, toponimul a devenit ,,Cumidava". Sub aceasta forma, el apare pe un monument din piatra din timpul împaratului roman Alexander Severus, descoperit în castrul roman aflat la 3 km. N-NV de Rasnovul contemporan. Asezarea dacica era puternic fortificata, fiind aparata de trei valuri de pamant si de trei santuri în fata lor, precum si de turnuri de piatra. În timpul celui de al doilea razboi daco-roman (105-106), cetatea dacica a fost incendiata si partial demantelata de catre romani. Dupa transformarea Daciei în provincie romana, trupele aduse în Cumidava pentru supravegherea drumului ce traversa trecatoarea Branului au ridicat un castru, mai întai de pamant, apoi de piatra.

Castrul roman este situat în punctul ,,Gradiste", la circa 500 m. sud de paraul Barsa. Sapaturile arheologice, desfasurate în mai multe campanii, au descoperit o mare diversitate de materiale romane provenite din centrele italice, dar si o mare cantitate de ceramica apartinand dacilor. Prezenta pieselor de origine dacica demonstreaza ca în sau foarte aproape de castru locuiau daci, din randul carora se pare ca erau recrutati si soldati pentru armata romana.

O alta vatra de locuire din perioada romana a fost descoperita în zona intersectiei caii ferate cu soseaua Brasov -Campulung (,,La Pepiniera"). O asezare cu o întindere de aproximativ 4 ha, în care au fost degajate locuinte (cu suprafata medie de locuit de 16 mp.), vetre si gropi de provizii. În una din locuinte s-a descoperit o fibula romana, databila la jumatatea secolului al III-lea cu analogii în castrele romane de pe Rin. Totusi, majoritatea ceramicii este de traditie locala, cea romana fiind destul de putina. Asezarea are un preponderent caracter agricol. Legatura stransa cu locuitorii castrului din apropiere este evidenta, existand si teoria conform careia dacii asezati aici sa fie cei stramutati la sfarsitul celui de al doilea razboi daco-roman de pe Dealul Cetatii.